onsdag 26. november 2014

Multinasjonale selskaper



Multinasjonale selskaper har kontroll over produksjon av varer eller tjenester i mer enn ett land. Direkte utenlandsinvesteringer DUI vil derfor si utenlandsinvesteringer hvor investoren i multinasjonale selskaper har en form for kontroll over investeringen.
Vanlige utenlandsinvesteringer kan være investeringer i eiendom, obligasjoner eller mindre aksjeposter, men her har ikke selskapet direkte kontroll over investeringen.

Multinasjonale selskaper er som regel eid, etablert og regisrtert i sin hjemnasjon, med hovedkontoret i dette landet. Disse selskapene opererer i mer enn ett land, hvor de har datterselskaper i utlandet, i vertsnasjoner hvor de investerer penger.

Første gang et selskap gjør en DUI i utlandet gjør den et nasjonalt selskap om til et multinasjonalt selskap. Dersom det ikke er første gang derimot, ekspanderer det eksisterende multinasjonale selskapet.

DUI er hovedsaklig motivert at markedet og ressurser.
Vertikal DUI er rettet mot ressurser og hensikten er at den skal bidre i selskapets verdikjede.
Horisontal DUI vil si at den er rettet mot markedet som er på samme nivå i verdikjeden som morselskapet.

Selskaper som ikke anerkjenner noe land som sitt hjemland, blir omtalt som transnasjonale selskaper, hvor selskapet overskrider nasjonalstaten(e).

OLI-paradigme

For at et selskap skal etablere seg i en vertsnasjon må selskapet ha ulike fortrinn som gjør at det lønner seg for dem å etablere seg der. Tre faktorer spiller inn, eierskap (ownership), lokalisering og internalisering.

Eierskapsfortrinn?

Hvis Nei = ikke prøv deg på internasjonal aktivitet
Hvis Ja = Hva er bedriftens Lokaliseringsfortrinn?

Lokaliseringsfortrinn?
Hvis Nei = Hold produksjon i hjemlandet og eksporter til utlandet
Hvis Ja = Hva er bedriftens Internaliseringsfortrinn?

Internaliseringsfortrinn?
Hvis Nei = Lisensiering
Hvis Ja = DUI - MNS



Eierskapsfortrinn:
For å kunne konkurrerer med lokale bedrifter må det multinasjonale selskapet ha ulike eierskapsfortrinn som gjør dem bedre.
Lokale fortrinn er knyttet til politikk, geografi, økonomi og kultur.

Eierskapsfotrinnene til multinasjonale selskaper  er f.eks teknologi, patenter, kompetanse, kapabilitet og kunnskap, men også omdømme ledelsesevner, tilgang til kapital og marked. Fortrinn kan også være erfaringer med å drive virksomheten i et annet land, ved at de har tillegnet seg evner til å organisere og kontrollere globale verdikjeder.

Lokaliseringsfortrinn:
Er det lett å drive virksomheten i landet du ønsker å starte opp i? Ressurser, faktor kost, markedet, kunnskap, kompetanse, strategiske forhold, lovverk.

Internaliseringsfortrinn:
Transaksjonskortnader - kostnader knyttet til å forhandle, overvåke og opprettholde en kontrakt.






Hva er globalisering?
- En økonomisk, politisk og kulturell integrasjon over hele verden, dvs at mange land konvergerer, som vil si at de blir likere.




Hva fører til globalisering?
- Økonomisk paradigmeskifte.
- Spredning av internasjonale styringsmodeller og reguleringer
- Spredning av finans og kapital
- Spredning av IKT
Sosiale og kulturelle tilnærminger




Kappløpet mot bunnen


Kappløpet mot toppen

1 kommentar:

  1. How to play slots online - Casino Goyang
    Online slots have been w88 around for a long 슬롯 time, but now baoji titanium it's clear that online slots are no longer the 토토 사이트 추천 way to go. 바카라 사이트 While many of these are made for fun,

    SvarSlett